HOME

wereldoorlogen

1900 - 1950

<

Monumenten

Canon van Voorschoten

Molenlaan 7

Het pakhuis aan de Molenlaan 7 diende voor het opslaan van graan dat door de molen aan de Vliet gemalen werd. De versieringen in de voorgevel met gele baksteen zijn typerend voor de bouwstijl rond 1900.

Veurseweg 177

De schoorsteen met stookkas aan de Veurseweg 177 behoorde bij de tuinderij van A.J. Stemerding. Zijn initialen A.J.S. zijn op de schacht geschilderd. De schoorsteen herinnert aan de kassencultuur van Voorschoten die rond 1900 tot bloei kwam.

Leidseweg 195-203

Het woonblok aan de Leidseweg 195-203 staat bekend onder de naam “De Inktpot” en is gebouwd in 1901 voor het kantoorpersoneel van de zilverfabriek. (foto W. van Rooijen)

Leidseweg 35
Het woonhuis aan de Leidseweg 35 uit circa 1905 toont een mengeling van neorenaissance-stijlkenmerken, zoals de decoratie met gele steen en de chaletstijl van het houtwerk. De architect was L. van der Laan.

 

Voorstraat 19-21

De komst van het voormalig post- en telegraafkantoor met directeurswoning aan de Voorstraat 19-21, gebouwd in 1905. In het ontwerp van het gebouw zijn elementen van verschillende stijlen, waaronder neorenaissance en Jugendstil, verwerkt.

Hoek Woelwijklaan/Veurseweg
De arbeidershuisjes op de hoek Woelwijklaan/Veurseweg tegenover Roucoop, in de volksmond “De vergulde armoe” geheten, zijn gebouwd in 1906. Dit waren huizen voor de arbeiders van de zilverfabriek. De “fabriekers”, die er woonden, zouden in hun nette pak naar de fabriek hebben gelopen en daar pas hun werkkleding hebben aangetrokken. (foto W. van Rooijen)

Papelaan-west 97

De Catharinahoeve, een boerderij aan de Papelaan-west 97 is gebouwd in 1916, nadat zijn voorganger, een 16de-eeuwse rietgedekte boerderij was afgebrand. De boerderij is volop in bedrijf, maar heeft zijn authentieke sfeer behouden, onder meer door de rode beuken aan de voorzijde.

Leidseweg 25
Burgemeester E. Vernède liet in 1925 aan de Leidseweg 25 een nieuw gemeentehuis met school en conciërge- en portierswoning in een zakelijk-expressionistische bouwstijl bouwen. Op de pijlers van het portaal staan natuurstenen uilen, een adelaar en een pelikaan. Ze staan symbool voor wijsheid, heldhaftigheid en zorgzaamheid. De architect was Willem Verschoor.

Schoolstraat 2
Het kerkgebouw “Het Kruispunt” aan de Schoolstraat 2 is in 1924 in de neoromaanse stijl gebouwd. De grote paardenkastanje op het voorplein dateert nog uit de tijd dat hier buitenplaats Welgelegen lag.

Veurseweg 265

De Bollenschuur aan de Veurseweg 265 herinnert aan de rijke bollencultuur van Voorschoten in de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij is rond 1925 gebouwd door de firma B. Hoogwerff Kroon. Vanwege zijn grootte en vanwege de sloop van vele andere, is deze schuur zeer zeldzaam en de laatste in zijn soort in Voorschoten..

Wijngaardenlaan 4

Christelijke school (met onderwijzerswoning Koningin Wilhelminalaan 5), nu in gebruik als Openbare bibliotheek. Gebouwd in 1932 in de zakelijk-expressionistische stijl. De architect was J.W. Reyneveld.

Treubstraat 20

De woningen aan de Treubstraat 20 bij de dorpskerk (Kerkezathe) zijn in 1938 gebouwd in opdracht van de N.H. Diaconie. Ze waren bedoeld om arme bejaarden te huisvesten. De architect was M.J. Granpré Molière.

Molenlaan 10

Het rioolgemaal aan de Molenlaan 10 werd in 1940 in gebruik genomen, waarna de bewoners van het dorp hun beerputten konden dempen. Het gemaal pompt het afvalwater naar de rioolwaterzuivering Leiden Zuidwest. Het gebouw is opgetrokken in Delftse Schoolstijl.